keskiviikko 22. elokuuta 2012

Junamatkailua Etelä-Japanissa

Japanissa puistonpenkitkin on kivempia!
Vietimme vauhdikkaan viikon taas vaihteeksi raiteilla ja kävimme Japanin eteläisissa osissa Kyushun saarella sekä Hiroshimassa. Japanihan tosiaan koostuu kolmesta suuremmasta ja niiden lisäksi kaiketi useista pienemmistä saarista, joista Japani jaksaa edelleen kiistellä Kiinan ja Venäjän kanssa. Suurin saarista on Honshu, jonka pohjoispuolella on Hokkaido ja eteläpuolella Kyushu. Kuyshun suurin kaupunki on puolentoistamiljoonan asukkaan Fukuoka, jonne pysähdyimme yhdeksi yöksi. Mutta se oli vasta paluumatkalla, ja haluamme ehkä sittenkin aloittaa alusta...

Peukarhuihin liittyy outoa kassimytologiaa (mm. Pom Pokossa)
Nousimme sunnuntaiaamuna jumalan hylkäämään aikaan klo 5 (koska Aino halusi) ja hortoilimme kohti ensimmäistä Shinkansen-matkaamme (Shinkansen = luotijuna). Pelivälineiksi oli valittu Japan Rail Pass -liput, joilla sai ajella viikon verran ihan niin paljon kuin haluaa, ja koska halusimme rahoillemme vastinetta, oli meidän pakko huristella mahdollisimman pitkälle. Siispä kohti eteläistä Kuyshua ja Miyazakin pikkukaupunkia, jossa aurinkorantojen, palmujen ja Tyynenmeren aaltojen piti meitä surffareineen odottaa. Ensin 1500 km Shinkanseneilla kahdeksassa tunnissa (yksi vaihto) ja sitten vielä parisen tuntia jollain perus puksuttelujunalla kohti Tyyntä valtamerta. Saatiin pari tuntia lisää matka-aikaa Shinkansenien myöhästelyistä, mutta muuten matka sujui oikein joutuisasti. Japanissa junat siis tosiaan kulkevat lujaa ja Shinkansenit ovat maailmankuuluja, mutta eivät ne Euroopan nopeita junia nopeampia kuitenkaan ole. Shinkanseneiden merkittävin ominaisuus lieneekin rataverkon kattavuus: nopeasti pääsee Japanin päästä päähän ja ristiin rastiin. Suosituimmilla reiteillä junia myös kulki noin 15 minuutin välein, mistä huolimatta ne olivat täysiä. Aivan käsittämätöntä, mutta kaipa Japanin 126 miljoonaa ihmistä vain tykkäävät liikkua junilla.

Kuyshun saarella päädyimme käymään kolmessa eri kaupungissa: Miyazakissa, Beppussa ja Fukuokassa. Suurin syy paikkojen valintaan oli ympyrän muotoinen junareitti, eli kiersimme saaren laidasta laitaan. Osa junaradoista oli mukavasti meren rannalla, joskin turhan usein tunneleissa. Miyazakiin mennessä saattoi myös muistella kaikkia Miyazakin elokuvia (Japanin tunnetuin animaatio-ohjaaja Hayao Miyazaki), vaikkei paikka mitenkään kyseiseen henkilöön liitykään. Beppuun mennessä saattoi miettiä... noh, onhan se hauska nimi :P

Rantaelämää Aoshimassa
Perillä Miyazakissa totesimme, että uimarantoja kaupungissa ei ollut (vaikka Wikitravel oli muuta lupaillut!!), mutta pienellä bussimatkalla päästiin uimaan aaltoihin, oli ihanaa! Surffareita ei tosin näkynyt. :( Beppussa hämmennyimme kuumien lähteiden määrästä. Kuumia lähteitä eli Onseneita löytyy kaikkialta Japanista, mutta Beppussa niitä on niin tiheässä, että onsen-alueet suorastaan höyrysivät. Höyryä nousi niin viemäreistä kuin erillaisista "savupiipuistakin", sekä kylpylöiden ulkoaltaista ja muutamista turistinähtävyyksiksi jätetyistä erikoisista kuumista lähteistä. Kävimme katsomassa (tai siis pikemminkin juoksimme läpi) Beppun tunnetuimman nähtävyyden eli Jigokut, joka suomentuu jotakuinkin palavaksi helvetiksi. Niitä on seitsämän ja yhdellä lipulla pääsi katsomaan kaikki. Lisäksi sai uskomattoman japanilaisen kortin, johon sai kerätä leimoja kunkin (turisti)helvetin suorittamisesta. Mutta olivat ne hienoja. Ja illallaksi tietysti itse onseniin. Meidän hotellissa ei ollut edes suihkua, koska onseneita on niin paljon. Fukuokassa lähinnä söimme ja joimme paljon, kiitos japanilaisten all-you-can-eat-and-drink tarjousten. Kaupunki vaikutti kivalta ja rennolta.

Osa "palavista helveteistä" oli oikeasti todella upeita, esim tämä punainen lähde...
... mutta osa oli rakennettu kunnon turistihelveteiksi. Tämän lähteen kohokohta oli eläintarha. Mutta onneksi virtahepo näyttää adaptoituneen ympäristöönsä ongelmitta. Kuvan ylälaidassa näkyvä oranssi asia on porkkananpala. Virtahepo ei hievahtanutkaan kun katselimme ja lapset heittelivät kilvan ruokaa suuhun. Noh, voisiko elämä olla helpompaa?
Miyajiman kesypeurat työn touhussa
Hiroshimaan olimme varanneet kaksi yötä ja kun huomasimme, että kiireessä varattu hostellimme ei sijainnutkaan Hiroshiman keskustassa vaan 30 minuutin junamatkan päässä Hiroshimasta Miyajimassa, päädyimme viettämään Hiroshimassa vain yhden iltapäivän. Miyajimassa sen sijaan saimme ihailla yhtä Japanin kuuluisimmista nähtävyyksistä, Kelluvaa Toriita. Torii on portti temppeliin ja tämä kyseinen torii näytti kelluvan nousuveden aikaan. Hiroshimassa kävimme katsomassa vaikuttavia pommitusten muistomerkkejä ja erilaisia rauhalle omistettuja monumentteja.

Pikkuhiljaa alamme hahmottaa, että aika Tokiossa alkaa olla jo yli puolen välin. Pitää siis ruveta tekemään niitä kaikkia asioita ja näkemään niitä kaikkia nähtävyyksiä, joita olemme lykänneet tuonnemmaksi. Emme ole vielä ehtineet käydä kertaakaan katselemassa näköaloja korkeissa rakennuksissa tai vierailleet yhdessäkään museossa. Shoppaillakin pitäisi vähän ja käydä klubittamassa. Paljon nähtävää ja tehtävää. :)


Onko Aino pieni vai havunneulanen iso??


Pieni Geyshir ja paljon turisteja. Purkautui 15 minuutin välein, ja niin vaihtuivat ihmisetkin.Mutahelvetti


Fukuokassa oli MUUMIKAHVILA!!!! <3<3<3

...mutta mikä on tuo Haisulin ja Hemulin risteytys Nipsun ja Hattivatin välissä?

Huipulla

Kelluva torii ei ollut laskuveden aikaan kovinkaan kelluva...


... mutta nousuveden aikaan ihan päheä. :)

Iltavalaistus ja läpi lipuva laiva täynnä japanilaisia räpsimässä valokuvia

Hiroshiman kuuluisin nähtävyys: Atomic Bomb dome. Pommi räjähti lähes suoraan kupolin yläpuolella ja kupoli on seissyt tämän näköisenä siitä hetkestä lähtien.
Japanissa tyttöryhmien "laulu" ja tanssiesitykset ovat suosittuja. Esiintyjät näyttivät ehkä viisitoista vuotiailta. Lisämakua ko. bändistä Make Palette @ youtube. Huomatkaa, käsissä pidetyt mielikuvitusmikit.

Fanit näyttivät pikemminkin 50- kuin 15-vuotiailta. Toivomme, että tässä ovat kiltit isät kuvaamassa muistoja perhealbumeihin tyttäriensä keikasta. Todennäköisesti ei ole.


Mahtava Shinkansen!
Woot?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti