maanantai 21. toukokuuta 2012

Onnistunut alku - Rostov ja Jaroslav

Ensimmäiset päivät, matkat ja kaupungit ovat nyt takana päin ja kun ulkona ukkostaa, on hyvä hetki pysähtyä päivittämään blogia.

Moskovan yöjunasta lähdimme suoraan Rostoviin (Rostov Veliki / Rostov Jaroslavski), 30 000 asukkaan pikkukaupunkiin Nero-järven rannalla 200 kilometrin päässä Moskovasta. Vietimme kaksi aurinkoista päivää ja hyttysten täyteistä yötä pikkukaupungin erikoislaatuisessa kummallisia taideteoksia pursuilevassa hostellissa (mökkihenkisessä majatalossa), ja jatkoimme matkaa Jaroslaviin (60 km Rostovista). Jaroslavista löysimme useamman mutkan ja muutaman epätoivoisen hetken jälkeen kaupungin ainoan, mutta sitäkin mukavamman hostellin ja olemme nyt tutustuneet Jaroslaviin parin päivän ajan.

Rostov oli valkoisenaan omenankukkia.
Rostovissa yövyimme matkaoppaan suosittelemassa hostellissa (HORS Art Hotel), jota piti todella sympaattinen juuri ja juuri englantia puhuva pariskunta. Paikka oli oikeastaan aika kaukana hostellista ja ehkä tunnelmaltaan lähempänä leirintäaluetta hyttysineen ja järvimaisemineen. Huoneemme huokui suomalaista mökkitunnelmaa (miksei myös venäläistä datsha-tunnelmaa) ja paikka sijaitsi suurehkon järven rannalla. Hostellin isäntä oli emalitaiteilija ja vieraat saivat tutustua ilmaiseksi yllättävän hienoon taidenäyttelyyn mökin yläkerrassa. Piha-alueilla oli erilaisia veistoksia ja paljon kukkia. Kaiken kaikkiaan paikka oli vallan viehättävä. Kävimme tutustumassa Rostovin kodikkaaseen kremliin, jossa useiden kirkkojen kellonsoittajat soittivat yhdessä melodista rytmimusiikkia.

Reppureissaaja Rostovissa, taustalla kremlin valkoinen muuri.
Enkä kaatunut kertaakaan!
Jaroslav sijaitsee Volgan rannalla vajaan 300 kilometrin ja noin neljän tunnin junamatkan päässä Moskovasta. Kaupungissa on n. 600 000 asukasta ja kaupungin historiallinen keskusta kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Jaroslav on näyttäytynyt meille valloittavana, kesäisenä ja kauniina kaupunkina, joskin kaupungin arkkitehtuurinen kauneus rajoittuu luonnollisesti vain keskustan alueelle. Volga virtaa aivan keskustan tuntumassa ja määrittää kaupungin luonteen. Ranta on rauhoitettu autoilta ja on täynnä rannan tunnelmasta nauttivia turisteja ja paikallisia. Itsekin innostuimme eilen vuokraamaan rullaluistimet ja toikkaroimaan edestakaisin rantakatua. Voimme varauksetta suositella Jaroslavissa piipahtamista kesäisenä päivänä kaikille Venäjän matkailijoille. Keskusta on kompakti ja kaunis kävellä, Volga on upea ja kaupunki kaiken kaikkiaan selkeästi Moskovaa ja Pietaria halvempi.

Coolisti kellotornissa maisemia katselemassa.
Tällä matkalla halusimme kokeilla jotain edellisistä matkoistamme poikkeavaa: juoksemista. Pakkasimme mukaan kevyet juoksuvaatteet ja Five Fingers -kengät ja nyt olemme todellakin tyytyväisiä päätökseemme tehdä niin. Näiden ensimmäisten päivien aikana olemme ehtineet tehdä jo kaksikin aamulenkkiä. Rostovissa juoksimme aurinkoisen järven rannalla ja täällä Jaroslavissa koimme eilisaamuna upean lenkin sumuisen ja hiljaisen Volgan rannalla. Rantakatu kulkee aivan rannanviertä pitkin ja sunnuntai aamuna meidän lisäksemme liikkeellä oli vain muutamia kalastajia, yksi roska-auto ja jokilaiva, joka lipui sumussa ylös Volgaa. Juokseminen on hassu tapa katsella nähtävyyksiä ja tutustua kaupunkiin. Matka taittuu nopeasti ja kun kartta ei ole mukana, ei yleensä päädy suoraan nähtävyyksille vaan välillä hassuihinkin paikkoihin. Kuitenkin kaupungin pääpiirteet hahmottuvat ja paikat käyvät tutuiksi. Lisäksi juokseminen on ihana lisä hostellielämään ja se tuo matkalle "tavallisuutta", rutiinia ja endorfiinien täyteistä hyvää oloa. Suosittelemme kokeilemaan!

Junissa teeveden saa samovaareista.
Huomenna nappaamme yöjunan kohti Kunguria. Se on pieni kaupunki Permin lähistöllä ja siellä on kuulemma jotain upeita jääluolia (siis luolia joissa on jäämuodostelmia, kaiketi kesälläkin). Sieltä sitten Jekaterinburgiin, josta yritämme etsiä Couchsurfing-majapaikkaa.

Rostovin asemalla junat olivat pitkiä.


Nero-järvi oli ensimmäisenä päivänä aava ja sininen.
Kolmantena päivänä järvelle oli seilannut kasa kaisloja. Piti vähän hieraista silmiään, että mitä kummaa, liikkuvatko ne?
Rostovin kremlistä löytyi omenapuutarha.

Hannu on paikallisten standardien mukaan vähän pitkä.


 
Jaroslavin keskusaukion neuvostohenkisyyttä.

... ja samalla aukiolla sijaitseva komea kirkko.

Jaroslav oli täynnä puistokatuja.

Volga, volga, tittidittittittittii...

Jaroslavin upeita monumentteja ja kirkkoja.

2 kommenttia:

  1. Kuvien perusteella näyttää siltä, että siellä on jo täysi kesäkeli – ja aurinko paistaa –, siksi kysynkin, kuin lämmintä Moskovan seudulla on?

    VastaaPoista
  2. Jaroslavissa (eli Moskovan seudulla) pyöri lämpötilat jossain 25 hujakoilla päivisin, ainakin viikko sitten. Tosin kuluneella viikolla Jekaterinburgissa oli kylmempää, ehkä 15-20 astetta päivisin. Tosin Jekaterinburg on kaukana Moskovasta, mutta täällä tuntuu lämpötilat heittelevän aika paljon viikosta toiseen näin keväisin.

    VastaaPoista