lauantai 21. tammikuuta 2012

Käytännön tietoa kiinnostuneille


Budjetista ja sen ylittämisestä

Pidimme matkan ajan melko tarkkaa lukua kuluista ja olimme arvioineet matkan päiväbudjetiksi 45€/hlö. Balkanilla ollessamme budjetti alittui reilusti. Siellä päiväbudjetiksi muodostui n. 35€/hlö (josta majoitukset n. 10€/yö/hlö) ja tällä elimme aika leveästi. Balkanilla ravintolat ja kahvilat olivat todella halpoja ja etenkin Kosovossa ja Albaniassa jo eurolla sai järjettömän kokoisen hodarin tai burgerin. Hyvä kahvi maksoi 0,5-1€ ja kahden hengen kahden ruokalajin ateria n. 10€. Myös liikkuminen bussilla oli halpaa, esim. Prizren-Tirana (4h uutta moottoritietä) 10€/hlö ja Elbasan-Skopje (8h yöbussissa) 20€/hlö.

Istanbulissa päiväbudjetti alkoi ylittyä. Yöpymisestä studioaparmentissa maksoimme 25€/hlö ja ruoka oli kalliimpaa niin kaupoissa kuin ravintoloissakin. Tee maksoi yleensä n. 1€, hyvä kahvi n. 3€. Kahden hengen kahden ruokalajin halvahkosta ateriasta sai maksaa n. 20€. Mahansa sai täyteen tosin myös ihan pätevissä papuruokaloissa, joissa annos papuja ja riisiä maksoi 3€ ja toisaalta taas kattoravintolassa viinilasistaan joutui maksamaan n. 10€. Lisäksi Istanbulissa maksoivat nähtävyydet: Topkapin palatsi 20€/hlö, Dolmabahce olisi myöskin maksanut 20€ per naama, mutta saimme sen ilmaiseksi. Hagia Sofian pääsymaksu oli 10€ ja pienempiä maksuja sai maksaa muihinkin nähtävyyksiin. Julkisilla liikennevälineillä liikkumisesta maksoimme kahden viikon aikana Istanbulissa vajaan 90 euroa, jolla saa n. 4 matkaa per päivä - eli kyllä me liikuimmekin paljon. Kaiken kaikkiaan päiväbudjetiksi ilman tuliaisia ja vaateostoksia muodostui 45,1€/hlö, eli aika hyvin budjetissa pysyttiin. Istanbulissa tämä tosin vaati vähintään kerran päivässä kotona syömistä, koska ulkona syöminen oli huomattavasti kaupan ruokaa kalliimpaa. Vietimme kuitenkin ihan mukavaa elämää, eikä jätetty rahan takia asioita kokematta. :)

Muita yleisiä kommentteja matkan tiimoilta

Kaikki maat tuntuivat turvallisilta, mutta Kosovossa ja Albaniassa oli hieman enemmän seikkailun makua. Kosovo oli yllättäen Albaniaan nähden hieman järjestäytyneempi, vaikkakin köyhempi. Albaniassa bussiliikenne oli kaaottisinta: kaupunkien väliset matkat tehtiin minibusseilla, jotka olivat lähinnä laittomia takseja ja maiden välisiä matkoja myivät matkatoimistot. Tiranassa ei ollut bussiasemaa eikä mitään muutakaan koottua järjestelmää, jonka kautta matkoja olisi voinut löytää. Makedonia oli Albaniaan ja Kosova oon verrattuna hyvin sivistynyt, mutta siellä oli vain hieman kalliimpi hintataso (!). Etenkin Albaniaan ja Kosovoon matkustaessa kannattaa ottaa seikkailumieltä ja käsidesiä mukaan, mitä vessakäynteihin tulee. Monessa paikassa oli vain reikiä lattiassa ja jos pönttöjä löytyikin ne eivät useimmiten toimineet. Myös kuuman veden saanti tuntui olevan kaikissa maissa vähän kiven alla, eivätkä esim Istanbulin asuntomme tiskialtaan tai vessan hanat tunteneet lainkaan kuuman veden vaihtoehtoa. Hostellien suihkuissa saimme kuitenkin poikkeuksetta lämpimän suihkun. Kaikissa maissa pärjäsi englannilla ja lonelyplanetin antamilla muutamilla sanoilla, tosin Makedoniassa kyrillisten kirjaimien osaaminen lisäsi mukavuudentunnetta huomattavasti.

Matka on nyt lopussa ja kiitämme kaikkia lukijoitamme, joita oli varmasti huima määrä. Blogi oli ainakin avattu yli puoli tuhatta kertaa, wuhuu! ;) Tämä blogi jää elämään ja palaa taas pinnalle, kunhan uudelleen tavalla tai toisella lähdemme kohti maailmaa. Ja ehkäpä raportoimme myös, jos maailma tulee bloggaamisen arvoisesti kohti meitä. :)

Paikassa, jossa matkaoppaan mukaan "high culture meets serious glamour".  Feeling a little out of place... :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti